©2024 Frédéric Blanchet, photographer. All rights reserved. Privacy policy

Powered by Blue Agence créative

Sureté du Québec

 The architectural project of the Sûreté du Québec station in Dunham, designed by Espace Vital Architecture, embodies a perfect symbiosis between functionality, aesthetics, and durability. The photographs of this building reveal a modern structure notably marked by its A-frame roof and intelligent use of natural materials. The A-frame roof is one of the most distinctive architectural features, providing a large ceiling height and facilitating the entry of natural light through a generously glazed façade. This ingenious design creates a sense of space and openness, while enhancing the transparency and clarity of the workspace. The predominant use of wood on the exterior cladding imparts a unique warmth to the building, harmoniously integrating it with the surrounding natural landscape. Wood, with its solidity and durability, also adds a reassuring dimension, essential for a police station. Finally, the structure’s design is enriched by side wings covered with flat roofs, which frame the central section with its sloped roof. This contrast between flat and sloped surfaces adds an interesting visual dynamic and reinforces the welcoming and protective aspect of the main entrance. Each photograph of this project highlights these distinctive architectural elements, demonstrating how Espace Vital Architecture has created a building that is not only functional for law enforcement but also aesthetically pleasing and respectful of its environment. The Sûreté du Québec station in Dunham eloquently illustrates modern architectural excellence, where every detail is carefully considered to serve a specific purpose while enriching the visual and spatial experience for users and visitors.

Scroll to Top